0

Sensomotorisch speelgoed

Iedereen leert natuurlijk bewegen. Met speelgoed ontwikkelen kinderen hun zintuigen en hun motoriek. Dit gebeurt vaak ongemerkt en gaat meestal goed. Sommige kinderen hebben iets meer moeite met deze ontwikkeling. Bij hen duurt het soms iets langer, of wijkt de ontwikkeling af van wat gebruikelijk is. Veel van deze kinderen hebben dan extra oefeningen nodig om bepaalde vaardigheid te kunnen begrijpen. Deze kinderen maken gebruik van sensomotorische speelgoed. In het assortiment van Iris Huys vindt u diverse soorten sensomotorisch speelgoed. Bij sensomotorisch speelgoed gaat het eigenlijk om beweging. Doordat je gaat bewegen leer je het eigen lichaam beter kennen en doe je zintuiglijke ervaringen op. Bijvoorbeeld rennen, springen, fietsen, dansen etc. Denk bij een baby aan het trappelen met de voetjes. Het is van groot belang dat een kind de fasen in de motorische ontwikkelingen goed doorloopt omdat het de basis legt voor verdere ontwikkelingen. 

Naast speelgoed hebben wij ook een groot assortiment toetsenborden voor slechtzienden, die door de verschillende kleuren helpen bij het verbeteren van de motoriek.

Waarvoor wordt sensomotorisch speelgoed gebruikt

Bij baby’s zijn er vaak al signalen die kunnen wijzen op motorische problemen zoals een lage spierspanning of overstrekken. Hoe eerder een kind behandelt wordt of gebruik maakt van sensomotorisch speelgoed hoe minder de storingen van de ontwikkelingen worden van het kind. Als een kind ouder is kunnen die motorisch onhandiger zijn of houtiger bewegen, laten veel uit hun handen vallen en kunnen last hebben van hun evenwicht.

Het tempo bijhouden in de klas kan voor zo’n kind ook erg lastig zijn waardoor het lijkt of het met zijn motorische ontwikkelingen achter loopt. Ze hebben moeite met bijvoorbeeld stilzitten en schrijven.

Wat valt nog meer onder sensomotorisch bewegen?

Ook sporten valt onder het sensomotorisch bewegen. Alleen is sporten vaak minder serieus dan het sensomotorisch speelgoed en sport een kind vaak pas op latere leeftijd. Wanneer is er nu echt sprake van sensomotorisch spel? Er is hier sprake van als een kind plezier beleefd en aan het bewegen is.

Speelgoed dat gebruikt wordt bij een therapeutisch kan je nu zelf ook online kopen bij Iris Huys. Met onze 3D-puzzels worden de cognitieve ontwikkelingen gestimuleerd.

 Niet gevonden wat u zocht? Kijk eens bij onze ADL hulpmiddelen. Hier vindt u al onze hulpmiddelen voor het dagelijkse gebruik.