0

Taststok 

Wanneer u blind of zeer slechtziend bent kan het lastig zijn u te bewegen door het verkeer. Een taststok kan u helpen om vrijwel zelfstandig over straat te gaan. Ook heeft de blindenstok een herkenningsfunctie, die aan uw omgeving duidelijk maakt dat u blind of slechtziend bent. Wij bieden verschillende soorten stokken en hierbij behorende hulpmiddelen aan, zoals:

  • telescopische taststok;
  • opvouwbare taststok;
  • of een stok uit een stuk.

Iris Huys heeft voor iedereen het juiste hulpmiddel in huis.

Taststok kopen?

Wat is een taststok?

Een taststok, of blindenstok, is een hulpmiddel dat wordt gebruikt door zowel blinden als slechtzienden. Een blindenstok is simpelweg een witte stok met rode, reflecterende dwarsstrepen. De stok wordt gebruikt om de omgeving af te tasten en/of als herkenning voor in het verkeer. 

Soorten taststokken

Er zijn een aantal soorten taststokken die onderscheiden worden:

Opvouwbare taststok

De naam zegt al genoeg. Deze blindenstok is opvouwbaar. De stok bestaat uit verschillende delen, welke gemakkelijk ingeklapt kunnen worden. Alle stokken beschikken over het rode reflectietape, waardoor u ook in het donker of in slechte weersomstandigheden goed zichtbaar bent voor bijvoorbeeld automobilisten. 

Telescopische taststok

Deze stok is, net als een telescoop, uitschuifbaar. Het voordeel is dat de stok gemakkelijk op te bergen en mee te nemen is. De telescoopstok bestaat vaak uit twee delen en heeft een klemmechanisme waarmee de stok veilig in- of uitgeschoven zit. Het voordeel van de telescopische stok is dat deze in lengte verstelbaar is. 

Blindenstok

Het kan voorkomen dat u tijdens het lopen moeite heeft met uw zicht of uw evenwicht. U kunt hierdoor onzeker raken. Het is belangrijk dat u toch binnen- en buitenshuis durft te komen. Misschien herkent u dit voor een vriend of vriendin, of voor uw ouders. Denk dan eens na om een blindenstok te kopen. Een blindenstok is een ongeveer 12 tot 15 mm dikke stok, geheel wit of wit met rode dwarsstrepen. Een dergelijke stok is meestal gemaakt van kunststof met glasvezel versterkt of van aluminium, en sommige modellen kunnen opgevouwen worden.