0

Low vision hulpmiddelen

Bent u slechtziend en heeft u geen idee welke hulpmiddelen het beste voor u zijn? Bij Iris Huys bieden wij voor u de beste low vision hulpmiddelen met ons persoonlijk advies. Is er vastgesteld, door bijvoorbeeld uw oogarts, dat uw gezichtsvermogen niet meer door medische behandelingen te verbeteren is? Wij helpen u graag verder bij het zoeken naar de juiste low vision hulpmiddelen.

Vaak wordt de term low vision gebruikt bij slechtzienden. Dit komt doordat low vision een letterlijke vertaling is van slechtziend. Bij Iris Huys zijn er diverse hulpmiddelen mogelijk zoals een nightwalker, loepen, loepbrillen, eye-pal voorleessysteem en andere leeshulpmiddelen of een toetsenbord met grote letters. Met behulp van de hulpmiddelen kunt u niet alleen scherper zien maar worden dagelijkse activiteiten ineens een stuk gemakkelijker.

Oorzaak slechtziendheid

Bij oogziekten raken bepaalde delen van het netvlies of van de oogzenuw beschadigd. Een bril zorgt ervoor dat er een scherp beeld op het netvlies komt. Zonder bril kan het oog het beeld niet waarnemen. Met andere oogaandoeningen wordt de ooglens of het hoornvlies troebel. Er ontstaat dan een wazig beeld op het netvlies. Een low vision kan ook het gevolg zijn van een aandoening in de oogzenuw. Het oog ziet wel scherp, maar kan het beeld niet naar de hersenen doorsturen.

Vaak worden low vision hulpmiddelen vergoed door de zorgverzekeraars.

Wat zijn de doelen van de low vision hulpmiddelen?

Door low vision hulpmiddelen in te zetten zorgen wij ervoor dat low vision mensen zich minder afhankelijk voelen van de omgeving. Ook willen wij graag dat die mensen kunnen lezen of gebruik kunnen maken van de computer. Door op de computer hun mail te lezen, bankoverschrijvingen te regelen en bij het zetten van een handtekening. Het is ook belangrijk om huishoudelijke apparaten te kunnen lezen, bijvoorbeeld de thermostaat van de verwarming of andere activiteiten in huis. Wij vinden het bij Iris Huys ook erg belangrijk dat hobby’s, bezigheden of ontspannende activiteiten zo gemakkelijk en optimaal mogelijk uitgevoerd kunnen worden.