0

Geschiedenis

Ontstaan van Iris Huys

Low Vision & Braille Center b.v. is opgericht in 1987 als dochteronderneming van een Zweeds moederbedrijf. In 1998 is Low Vision & Braille Center b.v. zelfstandig geworden. Sinds 5 juni 2008 hebben wij de handelsnaam Iris Huys aangenomen. Iris Huys levert hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Het producten- pakket varieert van een eenvoudige loep tot een geavanceerde werkplekaanpassing

De historie van Iris Huys:

1987
Het begon eind 1987. De heer W. B. Beune richtte de vennootschap op onder de naam Vision View.

1988
6 juni 1988 is de onderneming officieel gevestigd bij Wil Beune thuis (in de verbouwde garage) in Bunnik. We leverden toen hoofdzakelijk optische hulpmiddelen van diverse merken.

1990
In 1990 wordt de vennootschap: LVI Low Vision International Benelux B.V. dochter van een Zweeds moederbedrijf. De beeldschermloepen waren een welkome uitbreiding op het assortiment.

1992
In 1992 krijgt LVI Low Vision International Benelux B.V. een kantoor met showroom in gebouw Rhijnhaege aan de J.F. Kennedylaan in Bunnik.

1993
Februari 1993 treedt Edwin Prosman in dienst als technisch medewerker.

1998
In 1998 wordt de onderneming zelfstandig voortgezet onder de naam LVBC Low Vision & Braille Center b.v. Een mooi, nieuw logo met een braillecel in de kleuren blauw met oranje geeft een geheel nieuwe uitstraling en biedt nieuwe kansen. Het assortiment optische hulpmiddelen wordt uitgebreid met brailleleesregels van Papenmeier, computeraanpassingen van Dolphin en loeplampen van Luxo. De klantenkring groeit.

1999
Zomer 1999 vindt de aandelenoverdracht van LVBC b.v. plaats van de heer W.B. Beune aan Edwin Prosman en Marco Visser. Vol vertrouwen verhuist LVBC eind 1999 uit Bunnik naar bedrijventerrein Gouwestroom aan James Wattstraat in Gouda. Een nieuwe uitdaging in een nieuw en ruimer bedrijfspand. 10 december is iedereen welkom tijdens het Open Huis in Gouda. Vanaf die tijd groeit het aantal personeelsleden in verband met de toenemende werkzaamheden.

2008
Op 5 juni 2008 wordt de handelsnaam gewijzigd in Iris Huys. De reden was dat er veel bedrijven zijn waar de naam “low vision” in voorkomt. Voor onze klanten was dit erg verwarrend. We wilden een eigen identiteit uitstralen met een nieuwe naam en een nieuw logo. Het nieuwe bedrijfsimago is officieel onthuld in Oriëntal Palace in Breukelen. De Iris is het meest centrale deel in het oog. Huys geeft een stuk geborgenheid en privacy aan. Iris Huys is een commerciële organisatie, maar stopt veel energie in het bieden van een open oog voor de visueel beperkte cliënten.

Het logo bevat een iris bloem. Wij proberen de fleurigheid uit te stralen en door te geven aan onze klanten. Met hulpmiddelen ziet het leven voor de visueel beperkte er weer fleuriger uit!

De Iris heeft 3 bloemblaadjes met een punt in het midden. Dit symboliseert de 3 organisaties die om de visueel beperkte klant heen staan, namelijk de Regionale Centra, de zorgverzekeraar en de leverancier. Het middelste bloemblaadje is vormgegeven als een oog. Iris Huys heeft oog voor haar cliënten die in het middelpunt staat.

In het logo komt low vision en braille center b.v. als voetnoot voor. Deze naam zegt welke doelgroep we bedienen, namelijk het leveren van hulpmiddelen aan slechtzienden en blinden. Tevens is het een verwijs naar het verleden.

2010
Januari 2010 nemen we afscheid van Marco Visser, die zijn roer omgooit naar de onderwijswereld. Samen met de ervaren collega’s vaart Edwin Prosman verder met Iris Huys.

2013
Juni 2013 stond het 25-jarig jubileum op de agenda.
Vanaf de oprichting is er veel veranderd. In ruim 25 jaar is Iris Huys uitgegroeid naar leverancier en specialist van een uitgebreid assortiment leeshulpmiddelen voor blinden, slechtzienden en senioren.

2017
In december verhuist Iris Huys van James Wattstraat naar Meridiaan in Gouda.
Zowel de klanten als de medewerkers genieten van een ruimere, lichte showroom en lichtbelevingsruimte, een groter magazijn en royale kantoorruimte.

2018
25-jarig jubileum van Edwin Prosman bij Iris Huys. Er worden 3 Open Huys dagen gehouden ter gelegenheid van het nieuwe bedrijfspand en het 25-jarig jubileum.

2023
Juni 2023 stond in het teken van het 35-jarig bestaan als hulpmiddelenleverancier.
Er wordt voor klanten en relaties een Open Huys gehouden ter gelegenheid hiervan, met aanwezigheid van een optometrist, demo-opstelling van de GO- en VO box en er zijn jubileum-acties.