0

Sporten met visuele beperking

Sporten met visuele beperking
Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Voor mensen met een visuele beperking zijn reguliere sporten vaak ontoegankelijk. Speciaal voor deze doelgroep zijn er sportartikelen en sporten bedacht, waardoor ook zij zich recreatief kunnen bewegen. Hieronder volgt een selectie waar Iris Huys in voorziet:

Basketbal
Basketbal is een populaire sport, die tot op hoog niveau gespeeld wordt. Dankzij speciale rinkelballen is dit nu ook mogelijk voor mensen met een visuele beperking. Deze basketballen maken namelijk een rinkelend geluid en komen zo het gebrek aan zicht te hulp. De basketballen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kan een variant op basketbal gespeeld worden, waarbij iedereen in een cirkel om de basket zit en de deelnemers om de beurt de kans krijgen om de bal in de basket te gooien. De ballen zijn gemaakt van rubber en tevens waterbestendig en kunnen zodoende in het zwembad gebruikt worden.

Goalbal
Goalbal is een bekende sport voor blinden en slechtzienden. Het is een intensieve sport waarbij samenwerking belangrijk is. Een wedstrijd bestaat uit twee helften van 12 minuten, op een speelveld van 9 bij 18 meter. Aan beide kanten bevindt zich een doel over de hele breedte van het veld. Bij dit spel nemen twee teams het tegen elkaar op. De spelers gebruiken hun hele lichaam om te voorkomen dat de bal in het doel komt. Om te scoren is het belangrijk dat de bal snel en goed aan de andere kant in het doel terecht komt. De bal moet altijd over de grond rollen, zodat tegenstanders de bal aan kunnen horen komen. Het spel wordt gespeeld met een blauwe rubberen bal met belletjes.

Torbal
Torbal is een spel om binnen te spelen voor blinden of visueel beperkten. Het spel wordt gespeeld met deze rubberen bal met belletjes. Tijdens het spel dragen de spelers maskers. De spelers verdelen zich in twee teams van drie spelers. Aan beide kanten van het veld is een doel. De spelers moeten ervoor zorgen dat de bal de doellijn niet passeert. Voor het doel zijn drie lijnen, 40 cm boven de vloer, over de breedte van het veld gespannen. De bal moet zonder aanraken onder deze lijnen doorrollen om een doelpunt te kunnen scoren. De bal moet altijd over de vloer rollen, zodat tegenstanders de bal aan kunnen horen komen. Om de bal uit het net te houden, moet deze tegengehouden worden. Hiervoor mag u het hele lichaam gebruiken.

Voetbal
Ook voor deze sport zijn er materialen beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor blinden en slechtzienden. Deze wedstrijdballen in maat 3 voldoen aan de hoogste eisen. Ze zijn gemaakt van sterk imitatieleer en hebben een omtrek van zo’n 60 centimeter. De ballen maken een helder rinkelgeluid, waardoor ze op afstand goed hoorbaar zijn.

Showdown
Showdown is een leuk en actief spel dat veel blinden en mensen met een visuele beperking spelen. Het lijkt op een combinatie van air-hockey en tafeltennis, maar heeft zijn eigen charmes. Het spel wordt gespeeld op een rechthoekige tafel met een 14 cm hoge rand en aan beide kanten een doel. De spelers staan allebei aan een kant van de showdown tafel en dragen een masker en handschoen (ter bescherming). Beide spelers moeten met een showdown batje proberen te scoren aan de andere zijde en tegelijk ervoor zorgen dat de tegenstander niet aan hun kant scoort. De belletjes in de bal zorgen ervoor dat de spelers horen waar de bal is.

Kijk op onze website bij de betreffende producten voor meer uitleg en alle mogelijkheden. Wij bieden ook een ruim aanbod aan bijbehorende accessoires voor deze sporten.