0

Leesliniaal

Wat is een leesliniaal en waarvoor heb ik er een nodig?

De leesliniaal is een simpel maar zeer effectief hulpmiddel voor mensen met dyslexie. Het kan voorkomen dat u een stuk tekst uit de krant of uit een boek leest. De woorden dansen door elkaar en u vindt het moeilijk om uw te concentreren op de zinnen en tegelijkertijd op de betekenis van de tekst. Dit gebeurt vaak als u dyslectisch bent. 

Als je dyslectisch bent, betekent dat niet dat er iets aan uw ogen mankeert. Toch kan de leesliniaal een handig hulpmiddel zijn. Sommigen vinden het namelijk prettig om grotere letters te lezen. De leesliniaal maakt vergrote toetsbladen overbodig (vaak op onhandig groot A3-formaat) en bovendien helpt het om de regel niet kwijt te raken tijdens het lezen. U kunt bij de te lezen tekst zelf bepalen wanneer u liever de vergroting gebruikt.

Hoe kan een leesliniaal helpen bij mijn probleem?

Een leesliniaal is ideaal voor degene die moeite hebben met lezen. De woorden dansen en de regels worden vaak kwijtgeraakt. Ook voor dyslectici is het hulpmiddel een uitkomst. Door de liniaal onder de tekst te leggen en mee te schuiven, wordt lezen voor hen een stuk overzichtelijker en leuker. 

Hoe gebruik ik een leesliniaal?

Deze LHP leesliniaal is eenvoudig te gebruiken. Dankzij de handgreep kunt u hem gemakkelijk vasthouden en verplaatsen. Het hulpmiddel heeft een witte geleidelijn waardoor u zich goed kunt oriënteren op de onderliggende tekst.

Leeslinialen vergroten slechts in één richting. Letters worden daardoor langer, terwijl de breedte van de letters hetzelfde blijft. Het betreft dus alleen een verticale vergroting. De liniaal wordt geleverd met een zwarte etui.

Alternatieven

Is dit niet de ideale oplossing voor u? Dan is een voorleesapparaat wellicht meer iets voor u. Hierbij legt u de tekst voor het apparaat en na enkele seconden zal de tekst aan u voorgelezen worden.