0

Waar u op moet letten als u een handloep aanschaft

Wanneer u voor het eerst een eenvoudige handloep of zakloep met verlichting wilt aanschaffen, of u wordt door een instituut als Bartimeus of Visio aangeraden zo’n loep te kopen, komt u op internet terecht in een veelvoud aan mogelijkheden. Van een loep van een tien euro tot loepen van meerdere honderden euro’s. De diversiteit in prijs en kwaliteit maakt het er niet makkelijk op om tot een goede keuze te komen. Daarom hebben wij voor u enkele criteria opgesteld, waaraan u de kwaliteit van een loep kunt beoordelen, om zo een goede aankoop te doen:

1. Eschenbach Visolux+

–          Vertekening van de lens. Bij de goedkopere loepen is de lens vaak aan de randen sterk vertekend. Daardoor wordt de tekst of het object onder de lens aan de randen onscherp en scheef weergegeven. Bij duurdere loepen is er geen of een minimale vertekening aan de randen

–          Verlichting. Heel belangrijk bij alle loepen is de verlichting. Bij een goede handloep wordt het licht zo gericht, dat op de ideale leesafstand (de brandpuntsafstand) het gehele lensoppervlak gelijkmatig verlicht wordt. Bij goedkopere loepen is er vaak sprake van een puntverlichting. Het licht is dan gericht op het middelpunt van het leesoppervlak, zodat er aan de randen van de lens weinig of geen licht valt. Doordat de meeste van onze loepen LED-verlichting hebben, gaan de batterijen, wat meestal AA- of AAA-batterijen zijn, lang mee in gebruik

–          Bescherming van de lens. Om lang plezier te hebben van uw aankoop, is het belangrijk dat de handloep, en vooral de lens daarvan, goed beschermd wordt. Onze Eschenbach zaklichtloepen worden geleverd inclusief lens-etui met een lus om aan de riem te hangen. De Schweizer zaklichtloepen worden geleverd inclusief een micro-vezel zakje, waarmee de loep te bewaren en te reinigen is. De Balloon loepen worden geleverd inclusief een lensetui. Voor verdere bescherming zijn de meeste lenzen uitgerust met een coating, die tegen krassen beschermt.

–          Eenvoudig in gebruik. Loepen kunnen er eenvoudig en compact uitzien, maar let op dat dagelijkse gebruikshandelingen geen frustraties opleveren. De Eschenbach en Schweizer zaklichtloepen zijn uitgerust met een grote aan/uit-schakelaar, die gemakkelijk te bedienen is. Daarnaast is het zeer eenvoudig om de batterijen te verwisselen. De handvatten zijn ergonomisch vormgegeven, zodat langdurig gebruik geen enkel probleem is.

Oriënteer u dus goed voordat u zich een loep aanschaft. Dat voorkomt dat u een miskoop doet door een goedkope en op het eerste gezicht goede loep aan te schaffen, die u bij nader inzien weinig gebruiksplezier geeft.