0

Handloep aanschaffen

Handloep aanschaffen

Wanneer u voor het eerst een eenvoudige handloep of zakloep met verlichting wilt aanschaffen, of u wordt door een instituut als Bartiméus of Visio aangeraden zo’n loep te kopen, komt u op internet terecht in een veelvoud aan mogelijkheden. Van een loep van een tien euro tot loepen van meerdere honderden euro’s. De diversiteit in prijs en kwaliteit maakt het er niet makkelijk op om tot een goede keuze te komen. Daarom hebben wij voor u enkele criteria opgesteld, waaraan u de kwaliteit van een loep kunt beoordelen, om zo een goede aankoop te doen:

» Vertekening van de lens. Bij de goedkopere loepen is de lens vaak aan de randen sterk vertekend. Daardoor wordt de tekst of het object onder de lens aan de randen onscherp en scheef weergegeven. Bij duurdere loepen is er geen of een minimale vertekening aan de randen.

» Verlichting. Heel belangrijk bij alle loepen is de verlichting. Bij een goede handloep wordt het licht zo gericht, dat op de ideale leesafstand (de brandpuntsafstand) het gehele lensoppervlak gelijkmatig verlicht wordt. Bij goedkopere loepen is er vaak sprake van een puntverlichting. Het licht is dan gericht op het middelpunt van het leesoppervlak, zodat er aan de randen van de lens weinig of geen licht valt. Doordat de meeste van onze loepen LED-verlichting hebben, gaan de batterijen, wat meestal AA- of AAA-batterijen zijn, lang mee in gebruik

» Bescherming van de lens. Om lang plezier te hebben van uw aankoop, is het belangrijk dat de handloep, en vooral de lens daarvan, goed beschermd wordt. Onze Eschenbach zaklichtloepen worden geleverd inclusief lens-etui met een lus om aan de riem te hangen. De Schweizer zaklichtloepen worden geleverd inclusief een micro-vezel zakje, waarmee de loep te bewaren en te reinigen is. Voor verdere bescherming zijn de meeste lenzen uitgerust met een coating, die tegen krassen beschermt.

» Eenvoudig in gebruik. Loepen kunnen er eenvoudig en compact uitzien, maar let op dat dagelijkse gebruikshandelingen geen frustraties opleveren. De Eschenbach en Schweizer zaklichtloepen zijn uitgerust met een grote aan/uit-schakelaar, die gemakkelijk te bedienen is. Daarnaast is het zeer eenvoudig om de batterijen te verwisselen. De handvatten zijn ergonomisch vormgegeven, zodat langdurig gebruik geen enkel probleem is.

Oriënteert u zich dus goed voordat u een loep aanschaft. Dat voorkomt dat u een miskoop doet door een goedkope en op het eerste gezicht goede loep aan te schaffen, die u bij nader inzien weinig gebruiksplezier geeft.

Terminologie en gebruiksadvies loepen

» Aplanatisch lenssysteem. Een aplanatische lens bestaat uit twee convex lenzen (planconvex) van gelijke sterkte die met de convexe zijde naar elkaar toe liggen.De onderlinge afstand is uiterst klein. Afbeeldingsfouten van deze lens, vooral kussenvormige vertekening zijn daardoor minimaal. Het blikveld van dit systeem is groot en er is een hoge vergroting mee mogelijk.

» Asferische lenzen. Dit is een enkelvoudige lens, evenals de biconvex lens. Een zijde is bolvormig, de andere kant is asferisch gewelfd. Een asferische lens geeft door de correctie van vertekeningen een scherp beeld tot aan de rand van de lens. Van dit type kunnen tot 6x vergrotende lenzen gemaakt worden. Als een asferische loep dicht bij de ogen gebruikt wordt, moet de bijna vlakke kant naar de ogen gericht zijn, is de kijkafstand 15 cm of meer dan moet de bolle kant naar het gezicht liggen.

» Bifocale loepen. Bij bifocale loepen is onderin de lens een tweede lens geslepen of geplakt met een hogere vergroting dan de hoofdlens voor het bestuderen van details.

» Biconvexe lenzen. Deze enkele lens is aan beide kanten bolvormig en in het midden veel dikker dan aan de rand. Het blikveld is bij kleine tot gemiddelde vergrotingen erg groot. Dit is het meest gebruikte lenstype bij het maken van loepen en leesglazen.

» Lichtgewichtlenzen en loepen. Deze zijn niet van glas maar van hoogwaardige kunststoffen(plexiglas) gemaakt. Ze zijn optisch zuiver, antistatisch en glashelder. De oppervlakte van BRS- en BRT lenzen wordt chemisch gehard, waardoor ze niet snel beschadigd raken. Het voordeel van kunststof lenzen is dat ze niet alleen stukken lichter zijn dan die van glas, maar bovendien goedkoper en toch “loepzuiver” zijn.

» Vast brandpunt. De brandpuntafstand is de afstand tussen het midden van de lens en het brandpunt. Uit deze afstand is de vergrotingsmaatstaf te berekenen. Loepen met een vast brandpunt bestaan meestal uit meerdere lensdelen, wordt de loep buiten zijn brandpuntsbereik gebracht dan levert hij geen scherp beeld meer. De vergrotingsfactor van dit type ligt tussen 3x ~ 20x

» Variabel brandpunt. Loepen in deze uitvoering kunnen binnen een bepaald bereik boven het object op en neer bewogen worden waardoor de vergroting veranderd. De gebruikte lenzen zijn dan biconvexe- planconvexe en asferische lenzen. De vergrotingsfactor ligt tussen 2x ~ 6x.

» Vergroting/dioptrie. De vergrotingsfactor of dioptrie van loepen en leesglazen ligt in het huiskamergebruik tussen de 2x en 30x. Hoe hoger de vergroting, hoe kleiner het blikveld. De vergroting wordt aangegeven met een factor (2x, 3x, 8x enz.)

» Onderhoud en schoonmaken glas. Optisch geslepen glaslenzen zijn redelijk ongevoelig voor beschadigingen. De lenzen en loepen laten zich makkelijk reinigen met een zachte doek, de hoogwaardige microvezel doeken of in alcohol (geen drank!) gedrenkte tissues of doekjes.

» Onderhoud en schoonmaken BRS kunststof. Bij normaal gebruik zijn deze lenzen onbreekbaar en tot zekere hoogte ook krasbestendig door de oppervlakteveredeling. Ze zijn desondanks aanzienlijk kwetsbaarder dan glaslenzen en moeten dan ook met overleg behandeld en gereinigd worden. Zachte nietpluizende doeken en optiekpapier mogen gebruikt worden, voorkom echter dat er hard “gepoetst” wordt.

Klik hier voor een informatievideo over loepen.