Pratende airfryer is een uitkomst voor de leden van het Oogcafé Westerkwartier. ‘Nu kan ik ook een kroketje maken’
Uitleg over huishoudelijke apparaten voor de praatgroep voor mensen met slecht tot geen zicht. Foto: Peter Wassing
Artikel geschreven door Ruth Mulder • Gepubliceerd in Het Dagblad van het Noorden op 28 oktober 2024 • Westerkwartier
Hoe bak je een kroketje als je slechtziend bent? Dat vragen de leden van het Oogcafé Westerkwartier zich ook af. Elke maand komen zij samen om te praten over dit soort hulpvragen.
Het is nog rustig in het dienstcentrum De Schutse in Leek. De eerste leden van het Oogcafé Westerkwartier druppelen binnen, allemaal zijn ze slechtziend of blind. Ze nemen plaats aan tafel en knopen een gesprekje met elkaar aan. In de ruimte hangt de geur van verse koffie. „Ook zo benieuwd naar de pratende airfryer?”, klinkt het.
‘Geen hulpvraag, gewoon bijkletsen’
Bert Zwart (59) zit aan tafel. Hij organiseert de praatmiddagen in Westerkwartier. Door heel Nederland zijn er rond de tachtig Oogcafés, een initiatief van de Oogvereniging. Zelf ziet Zwart nagenoeg niets meer. Daarom weet hij hoe belangrijk het is dat deze bijeenkomsten er zijn. „Vandaag komt een gastspreker langs, hij geeft uitleg over handige huishoudelijke spullen”, zegt Zwart enthousiast.
Geholpen door Edwin Prosman (voorgrond) bedient Thijs Siegers (16) de huishoudelijke apparaten voor mensen met slecht tot geen zicht. Foto: Peter Wassing
Elke maand behandelen ze een ander onderwerp of wisselen ze tips uit. Soms kiezen ze er ook voor om alleen met elkaar te kletsen. Gerda de Haan (71) sluit zich sinds twee jaar aan bij de groep, door haar ziekte neemt haar zicht steeds meer af. „Na de zomervakantie spraken we alleen over onze vakanties, geen thema of hulpvraag. Gewoon lekker bijkletsen” De bijeenkomsten bieden haar steun.
‘Handig een airfryer, behalve als je niks kunt zien’
Wanneer de groep compleet is, neemt Zwart het woord. Hij verwelkomt iedereen en introduceert Edwin Prosman van het Iris Huys. Prosman heeft een tafel vol met huishoudelijke appratuur voor slechtzienden meegenomen. „De airfryer is een super handig ding, je kan er alles mee bereiden. Behalve als je niks kunt zien”, zegt hij.
Daarom ontwikkelt het Iris Huys, naast de pratende wasmachine en oven, nu samen met ontwikkelaars ook een pratende airfryer. Hij legt aan de leden uit hoe het in zijn werk gaat. „De knoppen kunt u voelen, niks geen touchscreen.”
Thijs Siegers (16) krijgt de primeur, hij mag als eerste op de knoppen drukken. Er klinkt een stem uit het apparaat: ‘Rechterpan, 18 minuten, 200 graden’. „Fantastisch”, klinkt het in de zaal.
‘Ik ben gelukkig, met of zonder beperking’
Iedereen is enthousiast. Volgens Zwart is dat ook de bedoeling van de bijeenkomst. Hij merkt dat de groep steeds hechter wordt. Het is volgens hem belangrijk dat je er ook met deze beperking wat van maakt.
Hij is gelukkig vertelt hij. Net zo gelukkig als vroeger, toen hij de wereld nog kon zien. Leuke bijkomstigheid is dat ook hij nu een kroketje kan klaarmaken, zegt hij lachend.