0

Infovisie test de Papenmeier brailleleesregel EL 40S

Infovisie test de Papenmeier brailleleesregel EL 40S
Het is de moeite waard om de test die het Infovisie team heeft gedaan met de Papenmeier braille leesregel te lezen. Er word een objectief beeld gegeven van onze “leesregel telg”

Het is de moeite waard om de test die het Infovisie team heeft gedaan met de Papenmeier braille leesregel te lezen. Er word een objectief beeld gegeven van onze “leesregel telg Algemene kenmerken De Braillex EL 40s is een product van het Duitse Papenmeier en wordt in België verkocht door Sensotec. Deze kleine telg uit het Papenmeiergamma valt iets groter uit dan de drie lilliputters uit onze test (de Vario Connect, de Alva BC640 en de Esys 40). Vooral in de diepte meet een toestel meer dan zijn concurrenten. Het blijft desondanks toch een erg compact toestel.

De metalen behuizing maakt een erg solide indruk maar voelt toch licht genoeg aan voor mobiel gebruik. Het meest opvallende aspect is de voorzijde, die van links naar rechts volledig bezet is door zwarte rubberen noppen. Hiermee bedien je de zogeheten ‘Easy Access Bar’ (zie verder) die het handelsmerk vormt van het hele Papenmeierleesregelgamma. Verder valt op dat je enkel een USB-poort aantreft, geen stroomaansluiting of geen aan/uitknop. Dit betekent dat het toestel gevoed wordt door de computer via de USB-kabel en ingeschakeld wordt als de pc ingeschakeld wordt. Een draadloze Bluetoothverbinding is niet van de partij. De EL 40s wordt standaard geleverd met een handige laptopsteun.

Deze leesregel werkt vlot samen met de schermuitleesprogramma’s Supernova/Hal en met Jaws. De Belgische leverancier levert het toestel met Hal of Supernova. Bediening Om de cursor snel naar een welbepaald brailleteken te kunnen halen, beschikt de EL 40s over de obligate rij cursor-routingtoetsjes boven de braillecellen. De ‘Easy Access Bar’ is het belangrijkste bedieningsorgaan van dit toestel. Dit is één lange toets die de gehele voorzijde van het toestel opeist en dus even breed is als de brailleleeslijn. Op deze toets vinden we negentien rubberen noppen die je met de duimen bedient. Door je duim achter zo’n nopje te haken, kan je de Easy Access Bar naar links, rechts, boven of onder bewegen. In elk van deze richtingen kan je een of twee klikjes geven. Het testpanel vond dit een erg efficiënte manier van navigeren omdat je deze commando’s steeds onder de duimen hebt, ongeacht welke cel je aan het lezen bent. Wel maken we ons de bedenking dat het verschil tussen een enkele of dubbele klik voor ouderen of beginners misschien wat verwarrend overkomt. Het tactiele verschil tussen een enkele en een dubbele klik is voor de beginner immers eerder gering. Maar voor de doorsnee braillist is dit een kwestie van wat gewenning. Auditief kan je dan wél weer duidelijk horen of je een enkele of dubbele klik gegeven hebt.

We hebben hier maar een advies: probeer dit grondig uit en oordeel zelf als je een leesregel moet kiezen. Essentieel is de toets om te kiezen uit de drie werkmodes, die bepalend zijn voor de functionaliteit van de Easy Access Bar: De navigatiemode maakt dat je de Easy Access Bar kan gebruiken om veertig tekens verder of terug te gaan, een regel naar onder of boven te gaan, om naar de titelbalk te gaan of om naar de laatste regel van het document te gaan. Hiermee krijg je de klassieke navigatiemogelijkheden. De pc-mode, waarbij de Easy Access Bar dient om de vier pijltjestoetsen, de tab en shifttab toetsen, de alttoets, de entertoets en de escapetoets te bedienen. Deze modus maakt het makkelijk om doorheen dialoogvensters of menu’s te navigeren. De gecombineerde mode, waarbij de Easy Access Bar je de mogelijkheid geeft om de cursor mee te nemen bij het verder- of terugnavigeren. Onze conclusie is dat de combinatie van de Easy Access Bar en de drie werkmodes een erg doeltreffend bedieningsconcept is dat de klassieke duimtoetsen kan doen vergeten voor de ‘power user’.

Brailleweergave De brailleweergave werd positief beoordeeld. De puntjes zijn zeer goed voelbaar, ze worden niet als te zacht of te hard ervaren. De braillepunten bieden ook meer dan voldoende weerstand tegen de druk van de vingertop. Eén minpuntje is dat de cellen vrij luidruchtig zijn, je hoort ze als het ware rechtspringen, wat door onze ervaringsdeskundigen tijdens het lezen als licht storend beoordeeld werd. Papenmeier is het enige merk waar je als klant kan kiezen of je leesregel met vlakke of concave cellen moet geleverd worden. Concave cellen hebben een lichtjes holle bovenkant die beter aansluit bij de bolle vorm van de vingertoppen. Hoewel ons testpanel niet echt een grote meerwaarde zag in de concave cellen, is het wel mooi dat je als koper de vrije keuze hebt. Onder de braillelijn vind je om de vijf cellen tactiele oriëntatiepunten die het testpanel wel handig vond om zich in bepaalde situaties (zoals kolommen) te positioneren op de leeslijn. Elke braillecel heeft zijn eigen afdekkapje.

Ergonomie Het testpanel was het roerend eens over de doeltreffendheid en de ergonomische kwaliteiten van de Easy Access Bar. Deze zorgt voor een erg vlotte navigatie zonder dat je handen in de knoop gaan liggen door het zoeken naar toetsen en knopjes. Ook de afstand tussen de cellen en het toetsenbord worden vanuit ergonomisch oogpunt goed beoordeeld. Dit zowel bij gebruik van een desktoptoetsenbord als bij gebruik van een laptop, die op de meegeleverde laptopstand kan worden geplaatst. Inzetbaarheid Deze Braillex is prima inzetbaar met zowel een desktop- als een laptopcomputer. De meegeleverde laptopstand en het feit dat je enkel een USB-kabeltje (en dus geen voedingskabel) moet aansluiten, verhoogt het werkcomfort bij mobiel gebruik. Dat er geen Bluetooth geboden wordt, is dan weer jammer bij mobiel gebruik en zorgt er ook voor dat de combinatie met gsm of pda niet mogelijk is.

Het toestel heeft geen eigen batterij, maar hier zijn zowel een voor- als nadeel aan verbonden. Enerzijds is de EL 40s hierdoor een extra belasting van de laptopbatterij. Maar anderzijds houdt dit ook het gewicht binnen de perken. Deze leesregel is niet bruikbaar voor het uitlezen van een gsm of pda. Wel is het mogelijk om hem te gebruiken op een Macintoshcomputer die onder het Mac OS X-besturingssysteem draait. Handleiding Bij de Papenmeier zit een degelijke en uitgebreide handleiding. Andere telgen in het Braillex gamma Papenmeier beidt een volledig gamma leesregels met de Easy Access Bar als gezamenlijk kenmerk. De Braillex EL 66s en EL 80s hebben respectievelijk 66 en 80 braillecellen. De Braillex Trio bevat een extra brailletoetsenbord en kan ook als notitietoestel gebruikt worden. Eindoordeel Pro Zeer doeltreffend bedieningsconcept Keuze tussen gewone en concave cellen Vertrouwengevend robuust Contra Minder ‘sexy’ uiterlijk Geen Bluetooth Geen batterijen