0

Het belang van licht

  • daglicht zorgt ervoor dat details beter zichtbaar worden
  • daglicht garandeert een perfecte kleurherkenning
  • daglicht bevordert geconcentreerd werken
  • daglicht voorkomt vermoeide ogen
  • daglichtlampen zijn energiesparend
  • daglichtlampen stralen geen warmte uit
  • daglichtlampen hebben een lage schaduwwerking

Belang van licht
Met het toenemen van de leeftijd gaan de ogen steeds verder achteruit. Zo heeft iemand van 70 drie keer zoveel licht nodig als iemand van 20 voor hetzelfde resultaat. Niet alleen het lezen wordt door gebrek aan licht sterk beïnvloed, maar ook de biologische klok. Een verstoorde biologische klok kan bijvoorbeeld slaapproblemen veroorzaken. Maar extra licht kan ook helpen om de kleine lettertjes weer beter te kunnen lezen.

Er gaat niets boven daglicht, dat bovendien gratis is. Toch is het in huis vaak nodig om extra verlichting toe te passen. Dit kan door middel van leeslampen, maar ook door lamparmaturen die hun licht indirect verspreiden. Daardoor ontstaat het egaal lichtresultaat in de hele ruimte. Van belang is dat u goede lampen gebruikt, die het natuurlijke daglicht zoveel mogelijk benaderen. Verder is het belangrijk dat uw lamp voldoende lichtsterkte heeft. Een schemerlamp is gezellig, maar helpt vaak niet voldoende om prettig te kunnen lezen. Hieronder geven wij wat tips waar u op moet letten bij het aanschaffen van een lamp.

  • Lichtsterkte van de lamp. De lichtsterkte wordt meestal aangeduid in lux of lumen. Lumen, ook wel aangeduid als ‘lichtstroom’, duidt op de hoeveelheid licht die een natuurlijke of kunstmatige lichtbron geeft. Simpel gezegd wordt met deze aanduiding aangegeven hoe helder een lamp is. Of u nu 1 meter of 100 meter van een lichtbron verwijderd bent, de lichtbron geeft altijd dezelfde hoeveelheid licht, en dus eenzelfde hoeveelheid lumen. De eenheid lux geeft de intensiteit aan van het licht dat de lichtbron geeft op een oppervlakte op een gegeven afstand. Een lichtbron op 1 meter afstand van een oppervlakte genereert op dat oppervlakte veel meer lux dan wanneer dezelfde lichtbron op 10 meter afstand staat. Samenvattend is het verschil tussen lumen en lux dat men bij bij lux rekening houdt met de oppervlakte waarover de lichtstroom zich verspreidt op een vastgestelde afstand. Bij lumen daarentegen meet men de hoeveelheid licht afkomstig van de lichtbron, onafhankelijk van de afstand. Bij de meeste loeplampen en lampen die op onze website staan, hebben wij toegevoegd hoeveel lux deze lampen genereren. Let er daarbij wel op dat het van belang is op welke afstand de lux gemeten is. Bij de meeste lampen is dit 50 cm, bij de meeste loeplampen 20 cm. Dit zijn de meest voorkomende werkafstanden. Uitzonderingen zijn altijd aangegeven.
  • Kleurtemperatuur van de lamp. De kleurtemperatuur is de kleur van het licht zoals die door het menselijke oog waargenomen wordt. De kleurtemperatuur wordt gemeten in graden Kelvin (°K). De kleurtemperatuur is afgeleid van het verhitten van een blok carbon tot een specifieke temperatuur, waarna bezien wordt welke kleur het blok carbon aanneemt. Bijvoorbeeld: een temperatuur van ongeveer 2500°K geeft een rode/oranje kleur. Dit is vergelijkbaar met de kleur van een zonsopgang of zonsondergang, dus met een warme kleur. Een temperatuur van ongeveer 10.000°K is vergelijkbaar met een helderblauwe lucht, dus met een koude kleur. Het beste resultaat krijgt u als de lamp een kleurtemperatuur heeft die tussen deze twee uitersten in ligt, ongeveer 6.000 tot 6.500°K. De algemeen gebruikte categorieën om lampen in te delen op kleurtemperatuur, zijn:
    • Warm geel (ca. 2700°K), ook wel kamerverlichting genoemd;
    • Warm wit (ca. 4500°K), ook wel kantoorverlichting genoemd;
    • Helder wit/koel wit (6.500°K), ook wel daglicht genoemd.

Daylight licht
Een belangrijk deel van de lampen uit het assortiment van Iris Huys zijn de zogenoemde Daylight-lampen. Daylight™ licht is vol spectrum licht, wat betekent dat u geniet van het natuurlijke spectrum van zonlicht. Dit zorgt voor langdurig comfortabel kijken zonder vermoeide ogen. De voordelen van Daylight lampen:

  • Zie kleuren zoals ze natuurlijk zijn. Onze Daylight lampen zorgen voor perfecte kleurherkenning. Geliefd bij schilders!
  • Alle Daylight lampen gebruiken tot 80% minder energie dan gewone lampen. Zo bespaart u stroomkosten en helpt u het milieu.
  • Alle Daylight lampen zijn energiebesparend en geven daardoor weinig warmte af. Veilig om aan te raken en comfortabel om langdurig bij te werken.

Klik hier voor een demonstratievideo over daglichtlampen van Iris Huys.

Visual Timing Light (VTL)
Het belang van licht is niet te onderschatten: het beïnvloedt belangrijke hormoon- en stofwisselingsprocessen, geeft voor onze inwendige klok de maat aan en verschaft daarmee ons leven ritme. In situaties waarin het natuurlijke daglicht tekortschiet, biedt VTL (Visual Timing Light: daglichtsimulatie) mensen weer het juiste licht. Goed licht heeft een gunstige uitwerking op ons welbevinden en onze gezondheid, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Deze inzichten over het belang van licht hebben een verstrekkende betekenis voor iedereen die vaak in binnenruimten verblijft. In het bijzonder geldt dit voor ouderen en mensen met fysieke beperkingen, die onvoldoende van het natuurlijke daglicht kunnen genieten.

Oudere en dementerende mensen hebben vaak ook te kampen met beperkingen van het gezichtsvermogen. Goede verlichting is een voorwaarde is om zo veel mogelijk zelfstandig en zonder barrières te leven. Dementieverschijnselen vormen een grote uitdaging voor patiënten, verplegend personeel en familie. Slechte oriëntatie, onzekerheid en bewegingsdrang zijn typisch voor dementiepatiënten. Ze bevinden zich vaak in een soort schemertoestand, wat ontoereikende lichttoevoer versterkt. Ongezonde onrust en slaapstoornissen, tot aan volledige omkering van dag en nacht zijn het gevolg. Visual Timing Light (daglichtsimulatie) ondersteunt mild en effectief.

De dosering is belangrijk: om kunstlicht een biologische uitwerking te laten hebben, moet met bepaalde parameters rekening worden gehouden die de natuur ons voorhoudt. Het innovatieve lichtmanagementsysteem Visual Timing Light (daglichtsimulatie) maakt simulatie van het lichtverloop over 24 uur mogelijk: van zonsopkomst tot zonsondergang en de nacht. Via een speciale lichtsturing definieert het verschillende lichtscènes. Daarbij kent elke scène een eigen aanpassing van lichtkleur en verlichtingsniveau.

Onafhankelijke studies wijzen op een directe samenhang tussen daglicht en welbevinden. Biodynamisch licht heeft dus een positieve invloed op het emotionele en fysieke welzijn. Het belang van licht in de ochtend is dat het de geest stimuleert en activiteit bevordert. Vanaf het middaguur ondersteunen de warme kleuren het lichaam en bereiden de nacht voor. Het dag-nachtritme wordt duurzaam gestabiliseerd. Sommige gerontologen zien hierin zelfs de mogelijkheid slaapmedicatie te reduceren.

Kortom, het lichtmanagementsysteem VTL is eenvoudig, comfortabel en biologisch effectief. De verlichting wordt tijdgestuurd automatisch aangepast aan uw dagindeling en benut tevens de huidige bevindingen uit wetenschap en praktijk.